Babka płesznik (Plantago psyllium), cena, nasiona, opinie (sklep) - babka jajowata



Pierwotne pochodzenie tej rośliny to obszary Morza Śródziemnego. Przez wieki zioło zdobywało coraz większą popularność, która spowodowała jej pojawienie się nawet w Ameryce Południowej oraz Australii. W naszym kraju nie występuje jako dziko rosnąca roślina. Nie należy ona do ziół zbytnio popularnych i można ją zdobyć jedynie poprzez zakup nasion lub sadzonek.
Jej nasiona o zabarwieniu utrzymującym się w skalach ciemnobrunatnych są połyskujące oraz gładkie. Ich kształt jest eliptyczny i zwęża się na jednym końcu nasiona.

Babka płesznik
Plantago psyllium



Babka płesznik (Plantago psyllium) jako surowiec zielarski wykazuje bardzo silne właściwości przeczyszczające. Informacje towarzyszące tej roślinie w Internecie mówią o niej jako o najlepszym środku przeczyszczającym dla dzieci oraz niemowląt. Po spożyciu nie jest trawiony w żołądku człowieka. W postaci niestrawionej przedostaje się do jelit gdzie rozpoczyna swoje działanie - pobudza perystaltykę jelit z jednoczesnym silnym pęcznieniem treści.

Jak przygotować napój do picia?
Wystarczy około 1-2 łyżeczek nasion zasypać do szklanki przegotowanej wody, mleka lub kompotu. Dla niemowląt można przygotowywać w formie kleiku. Stanowi również naturalną i bezpieczniejszą alternatywę dla kobiet w ciąży, ponieważ stanowi skuteczne zastępstwo dla innych specyfików o gwałtowniejszym u silniejszym działaniu.

Pierwsze skutki działania odczuwalne są po około 12 do 24 godzin (lub nawet później).

Zastosowanie:
Doceniana przez osoby cierpiące na przejściowe nieżyty jelit oraz żołądka, oraz cierpiące na zaparcia.

Działanie:
Nasiona rośliny przy kontakcie z wodą uwalniają śluzowatą substancję, która przedostając się do jelit pomaga przesunąć zalegające tam masy. Polecana jest szczególnie osobom o wrażliwym układzie, ponieważ sam proces uwalniania jelit z niechcianych substancji nie powoduje żadnych otarć. Dodatkowo spożywając rozpuszczone w wodzie nasiona babki płesznik przyczyniamy się do wzrostu liczby dobrych bakterii w naszym organizmie. Stanowi również nieocenione źródło dietetycznego błonnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wyszukiwarka