Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) - opis, zastosowanie, przepisy, korzeń, liście, korzeń, herbata



Inne najpopularniejsze nazwy tej rośliny, to: mlecz lekarki, dmuchawiec, męska stałość, wole oczy, lwi ząb, świni mlecz, oraz podróżnik mieczowaty. Roślinę możemy najczęściej spotkać, szczęśliwie rosnącą, na trawnikach, gdzie przez właścicieli jest traktowany jako jeden z najbardziej wrednych chwastów. Jednak osoby cierpiące na różnego rodzaju dolegliwości, które co nieco zasłyszały o właściwościach mniszka pospolitego, traktują go jako bardzo cenną roślinę leczniczą.

Okres kwitnienia tego ziela przypada na okres od kwietnia do maja. W tym właśnie czasie możemy podziwiać piękne żółte dywany z mniszka, które jak się okazuje, nie są jedynie miłe dla oka. Właściwości rośliny bardzo korzystnie działają również na schorzenia wątroby oraz dróg żółciowych.

Liście, korzeń, oraz kwiaty

Wprawdzie cała roślina posiada niesamowite właściwości lecznicze, ale poszczególne jej elementy należy zbierać o różnych porach roku:
  • liście zbieramy przed rozpoczęciem procesu kwitnienia rośliny,
  • korzeń zebrany wiosną lub jesienią, posiada największą wartość,
  • łodygi oraz kwiaty, należy pieczołowicie zgromadzić w okresie kwitnienia rośliny.
Dla wielu z Was może być to niemałym zaskoczeniem, ale sałatka z całego mniszka nie jest wcale jakąś dewiacją gastronomiczną. Podawana z ziemniakami oraz jajkami na półtwardo jest prawdziwym rarytasem dla osób nieco zaznajomionych z jej właściwościami. Dla osób nieco bardziej wybrednych a jednocześnie cierpiących na przewlekłe zapalenie wątroby, pomaga jedzenie codziennie pięciu do sześciu łodyg kwiatostanowych, które pomagają również przy cukrzycy, jednak w nieco większych ilościach. Takie osoby powinny każdego dnia spożywać około dziesięciu łodyg mniszka pospolitego. Kuracje takie powinny trwać przez cały okres kwitnienia rośliny. Przed spożycie należy oczywiście umyć mniszka (myjemy łodygę razem z kwiatostanem), następnie odrywamy koszyczek kwiatowy i z rozkoszą możemy przystąpić do powolnego żucia łodygi. Tolerancja dla nieco gorzkawego smaku przyjdzie oczywiście z czasem i nie należy ulegać pierwszemu smakowego wrażeniu.


Mniszek lekarski
Taraxacum officinale

Opis i zastosowanie


Istnieje również wiele potwierdzonych przypadków, w których skutecznie pomógł on osobom czującym przygnębienie i zmęczenie. Czternasto-dniowe kuracje, które stosowały te osoby przynosiły w dość krótkim czasie zdumiewające rezultaty. Istnieje cała lista dolegliwości, przy których warto sięgnąć po naszego pospolitego mniszka lekarskiego, wśród nich znajdziemy między innymi:
  • świąd skóry,
  • liszaje,
  • wysypki,
  • pobudzają produkcję soku żołądkowego,
  • oczyszczają żołądek,
  • pomagają rozpuszczać kamienie żółciowe, oraz pobudzają pęcherzyk żółciowy.
Jakie zatem składniki zawiera nasz popularny 'mlecz'? Otóż można by pomyśleć, że nic specjalnego: sole mineralne, oraz substancje lecznicze i budulcowe, które zaliczane są do grupy tych najbardziej wartościowych jeśli mówimy o leczeniu chorób przemiany materii. Roślina ma również działanie oczyszczające, przez co pomaga również w takich schorzeniach jak reumatyzm oraz dna. Obrzęk gruczołów można wyleczyć już po około 3-4 tygodniach stosowania kuracji z łodyg mniszka. Osoby cierpiące na żółtaczkę oraz ze schorzeniami wątroby również sięgając po tą roślinę szybko stwierdzą, że stosowanie przynosi dobry i szybki skutek.

Korzeń rośliny

Osoby, które wcześniej z lekkim niedowierzaniem przyjęły słowa o sałatce, oraz żuciu łodyg mniszka mogą nieco stracić wiarę w artykuł, ale spożywanie surowych korzeni (oczywiście wcześniej oczyszczonych), lub suszonych (w przygotowanej herbacie) ma działanie oczyszczające krew, oraz wspomagające trawienie. Należy przy tym wspomnieć, że ich spożywanie ma również działanie moczopędne, oraz wzmaga pocenie organizmu. Właściwości rośliny mają również właściwości rozrzedzające krew, przez co jest zaliczany do ziół przeciwdziałającym zagęszczaniu krwi.

Syrop z kwiatów

Kiedy wiosną trawniki, łąki oraz miedze pięknie ścielą się żółtym mniszkiem, warto wybrać się na zbiory, dzięki którym będziemy mogli samodzielnie przygotować syrop z mniszka. Syrop mniszkowy jest przepysznym specyfikiem, po który bardzo chętnie sięgają nawet najmłodsi amatorzy ziołowego leczenia.

Przepis na syrop:
na jeden litr wody, należy wziąć cztery kopiaste garście koszyczków mniszka, które zalewamy na zimno. Następnie na powolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Garnek (po zagotowaniu) zdejmujemy i odstawiamy na całą noc. Korzystając z sita, następnego dnia odcedzamy zawartość, nie zapominając o dokładnym wyciśnięciu kwiatów, w których wciąż będzie znajdowało się wiele drogocennych substancji. Do przefiltrowanego soku z mniszka dodajemy około jednego kilograma nieoczyszczonego cukru, oraz połówkę cytryny (kroimy ją na plasterki). Po raz drugi podgrzewamy nektar - na możliwie najniższym ogniu, aby nie utracić wszystkich wartościowych składników, oraz witamin. Zabieg ten ma na celu odparowanie syropu - kilkukrotnie powinniśmy odstawić garnek z ognia, aby sprawdzić konsystencję płynu - zbyt gęsty przy przechowywaniu może się scukrzyć, z kolei zbyt rzadki może skwaśnieć. Dobrze przygotowany syrop bardzo przypomina miód... tak, również swoim smakiem!

Przepis na herbatkę

Do przygotowani herbaty, bierzemy kopiastą (jedną) łyżeczkę suszonych korzeni mniszka, które wsypujemy do szklanki i zalewamy zimną wodą (250ml) na noc. Tak przygotowaną odgrzewamy aż do zawrzenia a następnie przecedzamy (przecedzamy dopiero po doprowadzeniu do wrzenia). Tak przygotowaną herbatkę najlepiej podzielić jest na dwie porcje. Pierwszą z nich, małymi łykami spożywamy przed śniadaniem, a po śniadaniu - drugą porcję.




System oceniania chwilowo niedostępny
Ocena: 9.5 (liczba głosów: 10)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wyszukiwarka